Ideeën en tips voor het inlijsten van grote foto’s‍

Het inlijsten van grote foto’s kan een uitdaging zijn. Grote ingelijste foto’s zijn indrukwekkend en geven een persoonlijk tintje aan elke ruimte, maar de standaardmaten die je in woonwinkels vindt, zijn gewoon niet geschikt voor grote foto’s. Met bijvoorbeeld een fotolijst 70×100 moet je maar net een foto hebben die er goed in past. Er zijn wel veel standaard maten die geschikt zijn voor een grote foto, zolang je maar weet op welke afmetingen je moet letten. Of jouw foto nu een standaard formaat heeft of op maat moet worden ingelijst, dit artikel helpt je om hem goed passend te maken.

De juiste maat vinden

Als je een grote foto gaat inlijsten, moet je ervoor zorgen dat de foto in de lijst past voordat je materialen koopt of de lijst laat maken. Gelukkig kun je je foto en de beoogde lijst opmeten om de juiste maat te vinden. Zelfs als je foto niet het standaard formaat heeft, kun je misschien toch een aangepaste lijst vinden die past. Als de foto kleiner is dan de beoogde lijst, kunt u hem in een passe-partout plaatsen (een passe-partout is een stuk papier of stof dat tussen de foto en de lijst komt). Hierdoor krijgt de foto meer diepte en interesse en lijkt hij groter. Als de foto groter is dan de beoogde lijst, kun je ook een passe-partout gebruiken. Een steun is een stuk stevig karton met een stijve achterkant dat je kunt gebruiken om de extra ruimte in de lijst op te vullen. Met een vatting kun je een grote foto in een kleinere lijst plaatsen zonder de foto te vervormen.

Aangepaste lijsten voor grote foto’s

Grote foto’s kunnen een uitdaging zijn om in te lijsten omdat ze geen standaard formaat hebben. Ze passen niet in een van de standaard framematen, zoals de 8×10, 11×14, enz. Als de foto groter is dan 20 inch breed of hoog, heb je wellicht een aangepaste lijst nodig. Veel grote of vintage foto’s hebben echter geen standaard formaat en kunnen een lijst op maat nodig hebben. Als je een grote of vintage foto heeft, ga dan naar een lijstenmakerij om te kijken of deze ingelijst kan worden. Een op maat gemaakte lijst wordt volgens specificaties gemaakt, zodat er een foto van elk formaat in past, oversized of vintage. Je kunt de houtsoort, kleur en stijl kiezen. Inlijsten op maat is dan wel iets duurder dan een standaard lijst, maar het is een goede optie als je een grote of vintage foto hebt die niet in een standaard formaat past. Als je een foto met een standaardformaat hebt, probeer dan een lijst op maat te vinden met een vergelijkbaar formaat.

Kies je houtsoort en kleur 

Als je een grote foto wilt inlijsten en geen standaard formaat kunt vinden dat past, gebruik dan de afmetingen van de lijst om je houtsoort en kleur te kiezen. De afmetingen van de lijst helpen je de verhoudingen, de diepte en de breedte van de lijst te bepalen. Als je bijvoorbeeld een lijst wilt die 2 centimeter diep en 1,5 centimeter breed is, kies je een houtsoort met een breedte van 1,5 centimeter en een diepte van 2 centimeter. De houtsoort en kleur kunnen ook de stijl van de lijst bepalen. Zo zal een donkere houten lijst de foto een meer klassieke of traditionele uitstraling geven, terwijl een lichte houten lijst meer eigentijds is. Zodra je de afmetingen van de lijst weet, kun je de houtsoort en kleur kiezen op basis van de stijl van de lijst, de verhoudingen van de lijst en het gewenste uiterlijk.